Dopper Journaal YouTube Channel

STADSKANAAL – Bij het instuderen van de Henriette Wals van de in Stadskanaal geboren componist Cornelis Dopper kwam Dopper-biograaf Joop Stam tot een verrassende ontdekking. De melodie van de wals toont namelijk een grote overeenkomst met het muziek-thema van de film “The Third Man”. In deze reportage vertelt hij er meer over en speelt fragmenten van beide composities.

VEENDAM – Opening tentoonstelling in Veenkoloniaal Museum. In 2009 was het precies 70 jaar geleden dat Cornelis Dopper overleed. Daarom wordt er in het Veenkoloniaal Museum in Veendam een tentoonstelling over de in Stadskanaal geboren componist gehouden met als titel ” Componist tussen Mahler en Mengelberg”. De opening was op vrijdag 18 september.

STADSKANAAL – Vrijdag 7 februari overhandigde voorzitter Joop Stam van de Stichting Cornelis Dopper het boekje “Pamorah, Cornelis Dopper’s onsterfelijke geliefde” aan Klaas Ykema-Westerhuis. Ykema-Westerhuis is de kleinzoon van Pamorah, die eigenlijk Sophie Zimmerman heette. Het boekje bevat 21 liefdesbrieven en twee briefkaarten. De brieven zijn geschreven door de in Stadskanaal geboren componist aan Sophie Zimmerman. Dopper noemde haar liefkozend Pamorah en gaf zichzelf de naam Pamor. Tot een serieuze relatie is het echter nooit gekomen.

WINSCHOTEN – Zondag 15 april 2018 gaf het Veenkoloniaal Symfonie Orkest (VKSO) o.l.v. Lubertus Leutscher een concert in de Klinker in Winschoten. Op het programma stond o.a. de zesde symfonie van Cornelis Dopper. Voorzitter Joop Stam van de Stichting Cornelis Dopper gaf voor het begin van het concert een uitleg over dit muziekstuk.

STADSKANAAL – In het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal opende wethouder Jan Willem van der Kolk op zondag 27 september 2009 de tentoonstelling “Stadskanaal in de tijd van Cornelis Dopper”. De tentoonstelling wordt gehouden naar aanleiding van het Dopper Festival dat op 12 september van start ging.